FYSIOTHERAPIE

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam hormonen aan die de banden van het gewricht soepeler maken, dit heeft als doel de bevalling wat makkelijker te laten verlopen. Hierdoor kan het bekken beter de baby laten passeren. Normaliter zijn deze banden erg stevig en houden de botten van het gewricht stevig op elkaar. Bekkenpijn kan op verschillende plaatsen rondom / in het bekken gevoeld worden: Achterzijde van het bekken, uitstraling aan de zijkant van het bekken, achterzijde van het bovenbeen, liezen, schaambot en bekkenbodem.

Vaak ontstaat de pijn na een periode van zitten, liggen of staan. Ook bij het omrollen in bed, opstaan en zitten, in- en uit de auto stappen, reiken, tillen en bukken kunnen de pijnklachten ontstaan. De pijn kan per zwangerschap, per dag en zelfs per moment wisselend zijn. De klachten kunnen behoorlijk belemmerend zijn voor activiteiten in het dagelijkse leven.

Door middel van een onderzoek wordt gezocht naar de belasting en belastbaarheid van het bekken en tijdens de behandeling wordt verlichting gegeven door middel van verschillende technieken en oefeningen.

Bekkenpijn na de bevalling

Na de bevalling nemen bekkenklachten vaak snel af, maar sommige vrouwen houden langdurig problemen of ervaren juist klachten.  Hierdoor ben je minder belastbaar. Bekkenpijn kan op verschillende plaatsen rondom / in het bekken gevoeld worden: Achterzijde van het bekken, uitstraling aan de zijkant van het bekken, achterzijde van het bovenbeen, liezen, schaambot en bekkenbodem.

Vaak ontstaat de pijn na een periode van zitten, liggen of staan. Ook bij het omrollen in bed, opstaan en zitten, in- en uit de auto stappen, reiken, tillen en bukken kunnen de pijnklachten ontstaan. De pijn kan per dag en zelfs per moment wisselend zijn.

Het bekken vormt onze basis, het bevindt zich tussen de wervelkolom en benen. Daarnaast vormt het de verbinding tussen onze romp en benen, waardoor je kunt lopen en staan.

Na de bevalling is het belangrijk om het bekken rustig te laten herstellen en daarna weer rustig aan te belasten. Door middel van fysiotherapie kan de balans weer worden hersteld en daarna door middel van oefentherapie weer verder worden opgebouwd.

Bekkenbodem klachten

Bekkenbodem klachten komen erg regelmatig voor, soms is het ook een oorzaak van klachten zoals rugpijn, liespijn of klachten in de heup. Symptomen van bekkenbodem klachten kunnen zijn:

 • Moeite met het ophouden van urine, ontlasting of windjes.
 • Heel vaak moeten plassen.
 • Obstipatie.
 • Moeite met leegplassen.
 • Verzakkingsklachten.
 • Pijnklachten in de onderbuik of bekkengebied.
 • Pijn bij het vrijen.

Door middel van een uitgebreide intake wordt er in kaart gebracht wat de oorzaak van de klachten zijn. Vervolgens volgt een lichamelijk onderzoek, hierbij wordt gekeken naar de lage rug, bekken, heup en ademhaling. Om het functioneren van de bekkenbodem in kaart te brengen doen we een uitwendig onderzoek van de bekkenbodemspieren. Aan de hand van de resultaten wordt een specifiek behandelplan opgesteld.

Mocht er geen duidelijke inschatting gemaakt kunnen worden over het functioneren van de bekkenbodem zal er een advies worden gegeven om een consult in te plannen bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Deze kan een inwendig onderzoek uitvoeren van de bekkenbodem, waardoor het functioneren hiervan beter in kaart gebracht kan worden.

After tummy check up

De After Tummy Check up wordt gepland vanaf 6 tot maximaal 12 weken na de bevalling. Het doel van dit consult is te informeren en adviseren over herstel na de bevalling, hierdoor is er een optimaal herstel van het lichaam om zo mogelijke klachten te voorkomen.

Er wordt een uitgebreide intake gedaan, hierbij worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Pijnklachten in lage rug en/of bekken.
 • Klachten in de bekkenbodem (urineren, ontlasten, seksuele klachten).
 • Verzakkingsklachten (zwaar gevoel, bol gevoel in vagina).

Daarnaast wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waarin de lage rug, bekken en buikspieren (controle diastase) worden onderzocht. Tot slot zal er evt. een uitwendig onderzoek van de bekkenbodem worden uitgevoerd,  hierdoor kan er een inschatting gemaakt worden over het functioneren van de bekkenbodem spieren. Er zal hierbij duidelijke informatie worden gegeven over de werking van de bekkenbodem en hoe deze op de juiste manier uitgevoerd wordt.

Aan de hand van de resultaten wordt een individueel behandelplan opgesteld om op een verantwoordelijke manier te herstellen en de dagelijkse activiteiten, werkzaamheden en sport weer op te pakken.

Mocht er geen duidelijke inschatting gemaakt kunnen worden over het functioneren van de bekkenbodem zal er een advies worden gegeven om een consult in te plannen bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Deze kan een inwendig onderzoek uitvoeren van de bekkenbodem, waardoor het functioneren hiervan beter in kaart gebracht kan worden.

Diastase

Diastase is het wijken van de rechte buikspieren, vaak als gevolg van een zwangerschap. Een diastase kan voor klachten zorgen, maar is zeker niet altijd het geval. De volgende klachten kunnen aanwezig zijn:

 • Mentaal ongemak, door een zwangere ogende opgezette buik.
 • Problemen met doorademen.
 • Bekkenbodem klachten.
 • Lage rug pijn.
 • Bekkenklachten.
 • Pijn rondom de navel.

Tijdens de behandeling wordt er gekeken welke oefeningen passend zijn bij de individuele klacht. Hier vanuit wordt een geschikt oefenprogramma opgesteld. Met behulp van fysiotherapie is er vaak op langere termijn veel winst te behalen.

Core training

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is er met enige regelmaat sprake van een verminderde motorische controle in de lage rug. Dit wil zeggen dat er een disbalans is ontstaan tussen de kleine lokale en grote globale stabilisatoren in de rug. Pijnklachten in de lage rug kan hier het gevolg van zijn.

Door middel van een intake en lichamelijk onderzoek wordt de klacht in kaart gebracht. Daar vanuit starten we met het leren aanspannen van de diepe kleine lokale stabilisatoren. Belangrijk is hierbij de ademhaling. Wanneer een inschatting is gemaakt van het functioneren en toepassen van deze spieren maken we een persoonlijk behandelplan.